tisdag 17 december 2013

Dagens recept: Julens rulltårta

DAGENS RECEPT 13-12-17

JULENS RULLTÅRTA

Varför inte baka en annorlunda rulltårta till jul - en med julens alla kryddor i som smaksättning? Den här kakan är härligt god och hållbar, passar utmärkt att lägga i frysen och sedan servera i lagom tjocka skivor till kaffet på t ex annandagen.

1 rulltårta

4 ägg
1½ dl socker
2 msk farin
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Fyllning:
200 g smör
4 msk socker
2 krm mald kanel
2 krm malda nejlikor
2 krm mald ingefära
1 äggula


Börja med att smörja en långpanna eller använd bakplåtspapper och klä en långpanna med (ca 30 x 40 cm). Sätt ugnen på 225°.

Vispa upp äggen. Tillsätt sockret och vispa blandningen ljus och riktigt pösig. Blanda alla kryddorna med mjöl och bakpulver och häll det i smeten. Bred ut smeten i långpannan. Grädda kakan i ugn ca 10 minuter eller tills den pöst upp, fått färg och verkar jämnt genomgräddad. Pröva med sticka.

Stjälp upp kakan på galler och dra av papperet. Lägg över långpannan och låt kakan svalna.

Gör fyllningen: Rör samman smör och socker, tillsätt kryddor och rör till sist ned äggulan. Bred fyllningen över hela kakan och rulla snabbt ihop den.

Ca 15 minuter att förbereda
Ca 10 minuter att grädda


Annorlunda:
Grädda kakan i en smord, avlång form i stället. Dela kakan mitt itu på längden när den kallnat. Lägg ihop längderna med fyllning emellan och svep in kakan i folie. Låt den ligga i kylskåp några timmar. Skär den sedan i jämna bitar.

Snabbare:
Använd färdig mix till kakan - mjuk pepparkaka. Grädda i avlång form som ovan. Dela kakan på längden när den kallnat. Bred på vår fyllning och lägg ihop kakan. Låt den vila i kylskåp och skär sedan i bitar.

Kom ihåg:
Brun farin har kraftigare smak än strösocker. Dessutom finns en del mineralämnen kvar i farinsocker. Du kan använda farin i stället för strösocker om du vill, när du bakar framför allt matbröd.

Du kan göra en fyllning av cream cheese i stället för smör till denna kaka. Smaksätt den som i vårt recept med kryddor men uteslut äggulan.

Tips och idéer:
Aluminiumfolie är ett bra material att förvara både kakor, bröd och maträtter i. Det formar sig ganska lätt efter t ex brödet. Dessutom är det arombevarande, vilket är särskilt viktigt när du har ett bakverk med mycket kryddor i som denna rulltårta.

Frys in:
Den här kakan går utmärkt att frysa. Den blir nästan godare om den fått mogna till i frys. Gör den helt klar och skär den i lagom stora bitar. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 3 månader.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar