måndag 22 april 2013

Dagens recept: Höns med paprikasås

DAGENS RECEPT 13-04-22

HÖNS MED PAPRIKASÅS

Höns är billig och dryg mat, som vi tyvärr har glömt bort. Av ett kokt höns kan du få flera rätter: buljongen blir en god soppa, det kokta hönset kan du servera med olika såser och resterna kan du använda i en omelett eller låda.

5 - 6 portioner

1 kokhöns, ca 1½ kg
ca 1½ l vatten
1 msk salt
1 lagerblad
1 gul lök
1 morot
några hela vit- och kryddpepparkorn

Paprikasås:
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
4 dl buljong = kokspad
1 - 2 krm paprikapulver
1 finstrimlad röd eller grön paprika
1 äggula
2 dl grädde


Skölj hönset. Lägg det i en rymlig kastrull. Häll på vatten. Tillsätt salt, koka upp och skumma. Skala och skiva lök och morot. Tillsätt dem samtidigt med lagerblad och pepparkorn. Låt allt koka upp. Koka hönset på svag värme under lock 1½ - 1 3/4 timme eller tills det känns mört. Ta upp hönset och håll det varmt. Sila buljongen.

Gör såsen: Fräs samman matfett och mjöl i en tjockbottnad kastrull. Späd med buljongen, litet i sänder, till en tjock slät sås. Smaksätt den med paprika och låt den koka ca 5 minuter. Skölj och strimla paprikan. Vispa samman äggula och grädde. Tillsätt paprikan och gräddblandningen till såsen och låt den precis bara sjuda upp.

Skär upp hönset i jämna bitar. Lägg upp dem på varmt fat och häll litet av såsen över. Bjud hönset med kokt ris eller potatis och med såsen till.

Ca 1 3/4 timme att koka
Ca 10 minuter att laga sås


Snabbare:
Dela hönset i lagom stora bitar före kokningen. Då går det snabbare att koka. Följ i övrigt receptet.

Du kan också koka färsk kyckling som höns. Kyckling går snabbt att koka, 30 - 40 minuter.

Annorlunda:
Ta bort skinnet från hönset innan du serverar det. Skumma också bort fettet från buljongen innan du gör såsen. Då blir hela rätten mindre kaloririk.

Smaksätt såsen med andra kryddor än paprika. Citron, curry, persilja eller dill, dragon eller basilika är några förslag.

Kom ihåg:
Om du kan köpa höns till extrapris i butiken så köp gärna två på en gång. Om du har en tillräckligt stor kastrull är det lika bekvämt att koka två höns som ett. Du kan sedan laga olika såser och servera till hönset. Dela upp och bena ur hönsen med en gång, när de är färdigkokta.

Tips och idéer:
Om du har tryckkokare går det snabbt att koka höns i den. Ta då mindre vatten, det ska bara nå till hälften av hönset. Dela det gärna mitt itu.

Om du kokar kyckling i stället för höns kan du koka den i buljong (tärning eller pulver) för kraftigare smak. I övrigt som i vårt recept.

Frys in:
Dela upp hönsköttet i lagom stora portioner för en måltid. Sila över buljong i någon förpackning, häll över sås i en annan. Förpacka väl i tättslutande emballage. Förvaringstid ca 5 månader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar