DAGENS RECEPT 13-04-21
LÖK- OCH MUSSELGRATÄNG
Lök är en billig och - i mångas tycke - mycket god ingrediens i olika rätter. Här har vi kombinerat rödlök och purjolök med musslor. Du kan använda ris som blivit över från en tidigare måltid, men du kan också koka nytt ris i köttbuljong. Krydda rikligt med dill!
4 portioner
2 dl långkornigt ris
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
2 burkar musslor i vatten (à 250 g)
1 rödlök
1 purjolök
1 msk smör eller margarin
1 tsk vitlökssalt
½ - 1 dl spad från musslorna
2 dl vispgrädde
1 ägg
vit- och svartpeppar
paprikapulver
2 dl riven ost
finklippt dill
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna. Ägget kan uteslutas.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Använd en stor, låg form.
Rör ned ris och buljongtärning i det kokande vattnet. Låt rise t koka ca 20 minuter eller enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg det färdigkokta riset i en smord, ugnssäker form med låga kanter.
Låt musslorna rinna av, men ta vara på spadet. Skala och finhacka rödlöken. Skölj och strimla purjolöken. Fräs löken lätt i litet matfett. Lägg lök och musslor på riset i formen och strö över litet vitlökssalt.
Blanda samman musselspad, grädde, ägg och kryddor. Häll blandningen i formen och strö över rikligt med riven ost. Grädda i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills ytan fått vacker färg. Strö över rikligt med finklippt dill före serveringen.
Gott att servera som lunch eller kvällsgott med sallad, bröd och smör.
Ca 5 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka riset
Ca 30 minuter att grädda
Snabbare:
Använd överblivet ris. Beräkna då ca 5 dl färdigkokt ris till 4 portioner. I övrigt som i receptet.
Enklare:
Lägg 2 dl långkornigt ris i en smord, ugnssäker form. Tillsätt musslorna och löken. Strö över litet salt, svartpeppar och paprikapulver. Häll på 4 dl gräddmjölk. Grädda i ugn vid 200° ca 30 minuter. Strö sedan 2 dl riven ost på ytan och grädda ytterligare ca 30 minuter. Strö rikligt med finklippt dill över vid serveringen.
Festligare:
Till 4 portioner behöver du 1 burk mussslor, 1 burk skivade champinjoner och ca 200 g skalade räkor. Häll över 3 dl vispgrädde, men uteslut ägget. Strö riven Cheddarost på ytan. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
I stället för rödlök och purjolök kan du använda 2 gula lökar.
Du kan också dröja med att tillsätta löken. Blanda samman 2 små rivna rödlökar och 1 dl crème fraîche. Bred blandningen över den halvfärdiga rätten i formen. Gratinera ca 15 minuter. Då "smälter" den kryddade crème fraîchen och ger fyllig och god smak åt rätten.
Tips och idéer:
Både vitlök och timjan är fina kryddor till just musslor. Du kan också använda gräslök eller rikligt med hackad persilja.
Du kan använda antingen ansjovis eller sardeller till den här rätten. Det ger kraftig smak. Beräkna då antingen 1 liten burk ansjovisfiléer eller 1 ask sardeller. Följ i övrigt receptet.
LÖK- OCH MUSSELGRATÄNG
Lök är en billig och - i mångas tycke - mycket god ingrediens i olika rätter. Här har vi kombinerat rödlök och purjolök med musslor. Du kan använda ris som blivit över från en tidigare måltid, men du kan också koka nytt ris i köttbuljong. Krydda rikligt med dill!
4 portioner
2 dl långkornigt ris
1 köttbuljongtärning
5 dl vatten
2 burkar musslor i vatten (à 250 g)
1 rödlök
1 purjolök
1 msk smör eller margarin
1 tsk vitlökssalt
½ - 1 dl spad från musslorna
2 dl vispgrädde
1 ägg
vit- och svartpeppar
paprikapulver
2 dl riven ost
finklippt dill
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna. Ägget kan uteslutas.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser. Använd en stor, låg form.
Rör ned ris och buljongtärning i det kokande vattnet. Låt rise t koka ca 20 minuter eller enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg det färdigkokta riset i en smord, ugnssäker form med låga kanter.
Låt musslorna rinna av, men ta vara på spadet. Skala och finhacka rödlöken. Skölj och strimla purjolöken. Fräs löken lätt i litet matfett. Lägg lök och musslor på riset i formen och strö över litet vitlökssalt.
Blanda samman musselspad, grädde, ägg och kryddor. Häll blandningen i formen och strö över rikligt med riven ost. Grädda i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills ytan fått vacker färg. Strö över rikligt med finklippt dill före serveringen.
Gott att servera som lunch eller kvällsgott med sallad, bröd och smör.
Ca 5 minuter att förbereda
Ca 20 minuter att koka riset
Ca 30 minuter att grädda
Snabbare:
Använd överblivet ris. Beräkna då ca 5 dl färdigkokt ris till 4 portioner. I övrigt som i receptet.
Enklare:
Lägg 2 dl långkornigt ris i en smord, ugnssäker form. Tillsätt musslorna och löken. Strö över litet salt, svartpeppar och paprikapulver. Häll på 4 dl gräddmjölk. Grädda i ugn vid 200° ca 30 minuter. Strö sedan 2 dl riven ost på ytan och grädda ytterligare ca 30 minuter. Strö rikligt med finklippt dill över vid serveringen.
Festligare:
Till 4 portioner behöver du 1 burk mussslor, 1 burk skivade champinjoner och ca 200 g skalade räkor. Häll över 3 dl vispgrädde, men uteslut ägget. Strö riven Cheddarost på ytan. I övrigt som i receptet.
Kom ihåg:
I stället för rödlök och purjolök kan du använda 2 gula lökar.
Du kan också dröja med att tillsätta löken. Blanda samman 2 små rivna rödlökar och 1 dl crème fraîche. Bred blandningen över den halvfärdiga rätten i formen. Gratinera ca 15 minuter. Då "smälter" den kryddade crème fraîchen och ger fyllig och god smak åt rätten.
Tips och idéer:
Både vitlök och timjan är fina kryddor till just musslor. Du kan också använda gräslök eller rikligt med hackad persilja.
Du kan använda antingen ansjovis eller sardeller till den här rätten. Det ger kraftig smak. Beräkna då antingen 1 liten burk ansjovisfiléer eller 1 ask sardeller. Följ i övrigt receptet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar