DAGENS RECEPT 13-04-20
SPENATSOPPA MED OST
Detta är en mild och len soppa med fin smak av både ost och spenat. Brödtärningarna som läggs i vid serveringen rostar du i smör och ost, det ger extra god smak. Detta är en soppa som man vill äta mycket av.
4 portioner
1 pkt djupfryst hackad spenat (375 g)
eller motsvarande mängd färsk, förvälld spenat
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
1 l buljong från tärning eller pulver
2 dl kaffegrädde
1 dl riven god ost
1 dl crème fraîche
ev salt, riven muskot
2 - 3 skivor vitt bröd
2 msk smör eller margarin
4 msk riven ost
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men ta bara 3 dl kaffegrädde
och 5 dl riven ost.
Ca 5 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att tillaga
Annorlunda:
Skala och skiva tunt 2 gula lökar. Fräs dem mjuka i matfettet. Dofta över mjölet och späd med buljong som i vårt recept. Låt soppan koka ca 5 minuter. Tillsätt då spenat och grädde. Uteslut crème fraîche och minska osten till 1½ dl. Smaksätt soppan med litet finhackad gräslök och servera.
Festligare:
Servera soppan enligt receptet med klickar av crème fraîche smaksatt med litet paprikapulver och gräslök. Lägg högar av rensade räkor i sopptallrikarna precis när du serverar soppan. Uteslut då givetvis brödtärningarna.
Billigare:
Laga soppan på enbart buljong och litet mjölk i stället för kaffegrädde och crème fraîche. Minska osten till ca 2 dl. Använd ostkanter som du river.
Kom ihåg:
Du kan laga en liknande soppa med nässlor eller med färsk körvel i stället för med spenat. Smaksätt den då gärna med gräslök. Mangold kan också ersätta spenaten i denna soppa.
Ost bör inte koka i soppan, då blir den seg och tråkig. Den bör precis bara smälta ned och ge smak. Detta gäller också om du gör en sås eller stuvning med mycket ost i.
Tips och idéer:
Om du har råkat bränna vid en kastrull med en maträtt, så kyl genast av kastrullen. Spola den på utsidan med kallt vatten eller ställ kvickt ned den i diskhon med kallt vatten. Häll eller ta försiktigt bort det som inte är bränt och lägg det i en ny kastrull. Strö rikligt med salt i den vidbrända kastrullen. Spola på litet kallt vatten och låt den stå en stund. Rengör sedan på vanligt sätt.
Frys in:
Den här soppan går fint att frysa in. Häll upp den när den är riktigt kall i burkar eller plastaskar. Fyll dem inte mer än till 2/3. Förvaringstid ca 4 månader.
SPENATSOPPA MED OST
Detta är en mild och len soppa med fin smak av både ost och spenat. Brödtärningarna som läggs i vid serveringen rostar du i smör och ost, det ger extra god smak. Detta är en soppa som man vill äta mycket av.
4 portioner
1 pkt djupfryst hackad spenat (375 g)
eller motsvarande mängd färsk, förvälld spenat
2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
1 l buljong från tärning eller pulver
2 dl kaffegrädde
1 dl riven god ost
1 dl crème fraîche
ev salt, riven muskot
2 - 3 skivor vitt bröd
2 msk smör eller margarin
4 msk riven ost
Till 2 portioner:
Hälften av ingredienserna.
Till 8 portioner:
Dubbla mängden ingredienser men ta bara 3 dl kaffegrädde
och 5 dl riven ost.
Ca 5 minuter att förbereda
Ca 25 minuter att tillaga
Annorlunda:
Skala och skiva tunt 2 gula lökar. Fräs dem mjuka i matfettet. Dofta över mjölet och späd med buljong som i vårt recept. Låt soppan koka ca 5 minuter. Tillsätt då spenat och grädde. Uteslut crème fraîche och minska osten till 1½ dl. Smaksätt soppan med litet finhackad gräslök och servera.
Festligare:
Servera soppan enligt receptet med klickar av crème fraîche smaksatt med litet paprikapulver och gräslök. Lägg högar av rensade räkor i sopptallrikarna precis när du serverar soppan. Uteslut då givetvis brödtärningarna.
Billigare:
Laga soppan på enbart buljong och litet mjölk i stället för kaffegrädde och crème fraîche. Minska osten till ca 2 dl. Använd ostkanter som du river.
Kom ihåg:
Du kan laga en liknande soppa med nässlor eller med färsk körvel i stället för med spenat. Smaksätt den då gärna med gräslök. Mangold kan också ersätta spenaten i denna soppa.
Ost bör inte koka i soppan, då blir den seg och tråkig. Den bör precis bara smälta ned och ge smak. Detta gäller också om du gör en sås eller stuvning med mycket ost i.
Tips och idéer:
Om du har råkat bränna vid en kastrull med en maträtt, så kyl genast av kastrullen. Spola den på utsidan med kallt vatten eller ställ kvickt ned den i diskhon med kallt vatten. Häll eller ta försiktigt bort det som inte är bränt och lägg det i en ny kastrull. Strö rikligt med salt i den vidbrända kastrullen. Spola på litet kallt vatten och låt den stå en stund. Rengör sedan på vanligt sätt.
Frys in:
Den här soppan går fint att frysa in. Häll upp den när den är riktigt kall i burkar eller plastaskar. Fyll dem inte mer än till 2/3. Förvaringstid ca 4 månader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar