söndag 7 maj 2017

Örtkryddad fläskfilé med getostsås

ÖRTKRYDDAD FLÄSKFILÉ MED GETOSTSÅS

Fläskfilén får en spännande karaktär av dijonsenap och generöst med färska örter. Servera med paprikakryddad ugnspotatis och en gudagod getostsås.

4 portioner

1 fläskfilé, ca 500 g
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk dijonsenap
½ dl hackad persilja
½ dl hackad färsk timjan, oregano
eller basilika

Getostsås:
2 dl grädde
1½ dl torrt vitt vin
150 g getostrulle
1 tsk majsstärkelse
1 msk kallt vatten
3 krm salt

Ugnsstekt potatis:
1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis
2 msk olja
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm vitpeppar


Tvätta potatisen och skiva den, fast inte helt igenom - den ska hänga ihop i botten. Lägg potatisarna på ett ugnssäkert fat och droppa över olja. Strö över paprikapulver, salt och peppar. Sätt in mitt i ugnen i 200° ca 35 minuter eller tills potatisen är mjuk och har fin färg.

Torka filén torr på ytan med hushållspapper. Bryn filén till fin färg i matfett. Salta och peppra och lägg över den i en ugnssäker form. Sätt en termometer i den tjockaste delen och sätt in fatet i ugnen, under eller bredvid potatisen. Stek till en innertemperatur på 68°.

Koka upp grädde och vin. Skär bort kanterna på osten och smula ned den. Värm så att den smälter. Blanda majsstärkelsen med litet kallt vatten och rör ned den i såsen. Koka upp och smaka av med salt.

Pensla den färdigstekta filén med senap och rulla den i hackade örter. Låt köttet vila under folie ca 10 minuter innan det skärs upp i skivor.

Värm såsen och servera den till köttet med ugnsstekt färskpotatis och en tomatsallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar