ÖRTKRYDDAD FLÄSKFILÉ MED GETOSTSÅS
Fläskfilén får en spännande karaktär av dijonsenap och generöst med färska örter. Servera med paprikakryddad ugnspotatis och en gudagod getostsås.
4 portioner
1 fläskfilé, ca 500 g
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk dijonsenap
½ dl hackad persilja
½ dl hackad färsk timjan, oregano
eller basilika
Getostsås:
2 dl grädde
1½ dl torrt vitt vin
150 g getostrulle
1 tsk majsstärkelse
1 msk kallt vatten
3 krm salt
Ugnsstekt potatis:
1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis
2 msk olja
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
Tvätta potatisen och skiva den, fast inte helt igenom - den ska hänga ihop i botten. Lägg potatisarna på ett ugnssäkert fat och droppa över olja. Strö över paprikapulver, salt och peppar. Sätt in mitt i ugnen i 200° ca 35 minuter eller tills potatisen är mjuk och har fin färg.
Torka filén torr på ytan med hushållspapper. Bryn filén till fin färg i matfett. Salta och peppra och lägg över den i en ugnssäker form. Sätt en termometer i den tjockaste delen och sätt in fatet i ugnen, under eller bredvid potatisen. Stek till en innertemperatur på 68°.
Koka upp grädde och vin. Skär bort kanterna på osten och smula ned den. Värm så att den smälter. Blanda majsstärkelsen med litet kallt vatten och rör ned den i såsen. Koka upp och smaka av med salt.
Pensla den färdigstekta filén med senap och rulla den i hackade örter. Låt köttet vila under folie ca 10 minuter innan det skärs upp i skivor.
Värm såsen och servera den till köttet med ugnsstekt färskpotatis och en tomatsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar