KÖRSBÄRSKRÄM MED MANDELBISKVIER
Klassisk kräm som här görs på körsbär. Citronsaft och -skal ger en fräsch och lätt syrlig smak åt den söta krämen. Mandelbiskvier går bra att köpa färdiga om du har tidsbrist, de matchar krämens lenhet med sin trevligt knapriga konsistens.
4 personer
1 fp frysta körsbär, 225 g
3 dl vatten
1 kanelstång
rivet skal av ½ citron
1 msk pressad citron
1½ dl + 2 msk socker
1 msk potatismjöl
Mandelbiskvier:
150 g mandelmassa
1 äggvita
ev 2 - 3 droppar bittermandelolja
Till servering:
lättvispad grädde
Lägg körsbären i en kastrull och låt dem tina ca 10 minuter. Blanda dem med vatten, kanelstång, citronskal, citronsaft och 1½ dl socker. Koka upp och låt bären sjuda ca 5 minuter. Rör ut potatismjölet med ca 1 msk vatten och vispa ned det i den sjudande krämen. Koka upp så att krämen tjocknar. Häll upp den i en skål, strö 2 msk socker på ytan och låt kallna.
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan fint. Blanda med äggvitan till en smet. Tillsätt ev bittermandelolja för extra tydlig mandelsmak.
Sätt en slät, rund tyll i en spritspåse eller rulla ihop ett bakplåtspapper till en strut och klipp ett ca 5 mm brett hål i spetsen. Fyll i smeten och spritsa ut ca 1 cm stora biskvier på en bakpappersklädd plåt. Grädda dem mitt i ugnen ca 10 minuter.
Servera krämen med lättvispad grädde och mandelbiskvier.
Från boken "Sött" av Cecilia Lundin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar